Hvad koster krig?

Aktivistisk udenrigs- og sikkerhedspolitik koster mange penge, og soldaterne må desuden betale med liv, lemmer og sundhed. Her er en oversigt over omkostningerne ved tre af de seneste internationale missioner, hvor danske styrker og materiel har deltaget.

Afghanistan

I 2001 engagerede Danmark sig i krigen i Afghanistan. Danmark bidrog med op mod 750 soldater ad gangen i hovedparten af krigen, inden man trak de sidste kampsoldater ud i 2013.

Ifølge en opgørelse fra Udenrigsministeriet fra 2012 kostede det cirka 1,5 milliarder danske kroner ekstra om året at have tropper udsendt i Afghanistan set i forhold til, hvis tropperne ikke var udsendt.

I alt kostede indsatsen mindst 13 mia. kroner.

43 danske soldater blev dræbt i Afghanistan.

Irak

I 2003 blev danske tropper en del af en amerikansk ledet koalition, der førte til Saddam Husseins fald. De sidste danske soldater blev trukket ud af Irak i 2007.

Den samlede merudgift indtil september 2007 lød ifølge en opgørelse fra Forsvarskommandoen på godt 2,2 milliarder kroner. Dertil kommer omkostninger til observationshelikoptere, livvagter og undervisere af irakisk militær.

I alt kostede indsatsen cirka 2,4 mia. kroner.

9 danske soldater blev dræbt i Irak.

Libyen

I marts 2011 besluttede et flertal i Folketinget, at danske kampfly skulle deltage i angrebene mod den libyske præsident Muammar Gaddafis styrker, som var ved at indtage oprørshovedstaden Benghazi.

Indsatsen kostede 656 mio. kroner. Den største udgiftspost var de 923 præcisionsbomber, som kampflyene kastede ned over landet. Indsatsen varede i syv måneder.

Ingen danske soldater blev dræbt i Libyen.

Kilder: Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, DR, Politiken, Information, Ritzau